"tzu"

Porcellanes de Patricia Varea Milan

Finalitzat
Del ds. 19.05.18 al dg. 01.07.18

Espai "La Peixera"

Del 19 de maig a l'1 de juliol de 2018

 

Inauguració: Dissabte 19 de maig a les 20:00h

Compartir

"tzu" és el primer nom que es dóna a la Xina a un material que té molt poca elasticitat abans de coure i que el foc transforma després en alguna cosa compacta, brillant, fràgil, dura, translúcida, impermeable, de so clar si es colpeja lleugerament, i és molt resistent a l'atac químic i al xoc tèrmic, que en Europa es diu "porcellana". Per tenir aquestes característiques hem d'elevar la temperatura entre 1300ºC i 1500ºC.

És a "la trenta set", una alqueria en el cor de l'horta de València, on es fa l'artesania més lliure i independent del panorama cultural valencià, on conviuen diferents oficis amb les porcellanes de Patricia Varea Milan.

Patricia crea artesania utilitària en porcellana, però al seu aire, amb una barreja singular entre la cultura occidental i l'oriental. Es va formar en el món de la ceràmica a l'EA+SC de Manises, però ha crescut formalment i culturalment a través de tres estades ceràmiques a "Coledobang Residence", a Corea.

Parla del seu mestre coreà Kim Daewoong amb devoció, del que ha agafat la seva tècnica de treball anomenada "godaeaejan". Des del punt de vista occidental és complicada d'explicar, pel mestre coreà si alguna cosa no està vinculada a la naturalesa, no té cap futur... així de senzill i complicat, aquest és el resum.

La realització de la tècnica és completament manual, aconseguir una textura equilibrada i amb força expressiva, que recordi alguna cosa o alguna textura ja present a la natura, només mitjançant les seves mans, sense eines.

En el cas de les peces de Patricia moltes combinen el treball previ en el torn amb el modelatge "godaeaejan" sobre elles, aquestes peces arriben a passar tres vegades pel torn, podem imaginar-nos la porcellana tornejada dues vegades (material amb poca elasticitat), i aleshores retornejada. Patricia comenta, quan parla del seu procés, que "a vegades la porcellana s'enfada i altres vegades em diu que d'acord, accepto el repte i no s'esquerda i queda espectacular".

La cocció de les peces es fa en un forn anomenat "tongkama", a llenya, per descomptat, la cocció dura dies, dos dies de càrrega, 80 hores de cocció, contant el temps d'ençà que es cala foc i arriba a temperatura superior de 1300ºC i el refredament.

A l'horta de València Patricia cou en forn de gas, al que porta al límit aconseguint els 1300ºC per coure les porcellanes que ella mateixa es fabrica utilitzant caolí (un dels ingredients de la porcellana) de diferents procedències (coreana, anglesa, de Limoges...) al que afegeix sorra de quars i altres materials que formen part del receptari de la porcellana.

Les peces són una barreja de primitivisme ancestral i expressió en el sentit més brutal del terme. Són asimètriques i és important el gest, però les peces han de "brillar" la corba de la seva forma ha de ser reconeixible en la natura i quan això no succeeix es destrueix la producció.

És complicat en els temps que corren parlar de plor, emoció, expressió, rebel·lia, però així són les peces i l'esperit de l'artesania utilitària de porcellana que fa Patricia.

Pascual Timor Hermano
Traducció: Anna Ballesté

 

Dissabte
19
mai
 
 
Finalitzat
Diumenge
20
mai
 
 
Finalitzat
Dimarts
22
mai
 
 
Finalitzat
Dimecres
23
mai
 
 
Finalitzat
Dijous
24
mai
 
 
Finalitzat