26.11.2019
El Terracotta Museu acull una exposició de peces de ceràmica realitzades pel president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, des del Centre Penitenciari de Lledoners. Aquesta mostra, que ja s’ha pogut visitar amb anterioritat al Centre Cardona Medieval i al Centre Cultural els Forns de Breda, ara es podrà visitar en un espai singular amb unes dimensions reduïdes d’aproximadament uns 15 m², l’interior d’un dels forns de llenya de l’antiga fàbrica de revestiment ceràmic on es troba el museu.
En aquesta mostra es podran contemplar algunes de les peces que Cuixart ha elaborat en el taller de ceràmica de la presó de Lledoners, on continua aprenent noves tècniques, evolucionant com artista i perfeccionant l’habilitat amb el torn i l’argila. La ceràmica ha passat a ser una part important en el dia a dia de Jordi Cuixart, i en paraules seves: “el contacte amb l’argila és un retorn als orígens, a la mare natura i la bellesa de la creació. Em permet mantenir intacte el meu compromís polític i no perdre mai l’esperança amb els dies que vindran”.
Aquesta exposició no és el primer contacte entre Òmnium Cultural i la ceràmica del nostre territori. L’any 2018, Ceràmiques Est de Vulpellac es va encarregar de reproduir en sèrie una de les peces de Jordi Cuixart: una tassa que varen batejar com la Tassa de la Llibertat. Això va ser possible gràcies a l’Escola de Ceràmica de la Bisbal, que va assumir la part tècnica de l’encàrrec, al motllista ceramista Mario Sousa, que va realitzar el motlle definitiu sota la supervisió de Dolors Ros, directora de l’Escola, i a Carles Agustí, propietari del taller. D’aquesta peça se’n varen fer 20.000 exemplars que serveixen per recaptar diners que ajudin a finançar la campanya del judici a la democràcia i el dret a l’autodeterminació.
El desembre de 2018 el reconegut artista i activista xinès Ai Weiwei va entrar a Lledoners en un acte de denúncia i solidaritat en contra de la presó dels presos polítics catalans, i atret pel fet que Jordi Cuixart cultivés un vessant artístic a través de la ceràmica. Quan era al taller de ceràmica conversant amb ell li va demanar que es descalcés i que deixés la seva petjada com una empremta en el fang. Aquesta peça també forma part de l’exposició i es podrà veure al costat de les peces de Cuixart. La peça forma part d’una campanya d'Ai Weiwei on l’element clau és una bandera que conté una petjada humana, feta per commemorar els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans.
L’exposició "Jordi Cuixart. Des de Lledoners", que es podrà visitar des de l’1 de desembre de 2019 fins al 26 de gener de 2020, s’inaugurarà el mateix diumenge 1 de desembre a les 12.00 h. Durant l’acte també es presentarà el llibre “Ho tornarem a fer”, del mateix Jordi Cuixart i editat per Ara Llibres. La presentació del llibre serà a càrrec de Neus Colomer, presidenta d'Òmnium Baix Empordà i de Xavier Antic, membre de la Junta Directiva d'Òmnium. També cal destacar que a partir de les 11.00h, l’Associació de Ceramistes de la Bisbal realitzarà en directe un mural reivindicatiu, que es courà en el claustre d’entrada al museu durant la celebració de les diferents activitats. En l’acte també hi participarà el músic local Jaume Pla “Mazoni”.