El 2014 la mostra de ceràmica i gastronomia de la Bisbal, “Tastaolletes”, va organitzar com a activitat paral·lela una exposició col·lectiva de vaixelles de la marca “Ceràmica de la Bisbal” al Castell Palau. Una iniciativa de difusió i de promoció de la ceràmica local que va ser possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament i l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, i que s’ha anat mantenint i potenciant al llarg de les seves edicions.
L’any 2018 el Terracotta Museu se sumava a aquesta iniciativa acollint a les seves instal·lacions l’exposició de vaixelles, la qual va passar a denominar-se “Parant taula”.
L’èxit d’aquest canvi d’ubicació i de nomenclatura ha propiciat que l’edició d’enguany del “Parant taula” segueixi creixent, proposant novetats destacades, cercant nous col·laboradors, i fent passos endavant per tal d’esdevenir un autèntic espai de confluència entre la ceràmica i la gastronomia. La voluntat és posar en valor el treball dels artesans ceramistes de la Bisbal i la seva gran qualitat, així com donar a conèixer les possibilitats de la ceràmica feta a casa nostra tant al públic en general com també als professionals del món de l’hostaleria.
Fruit d’aquest interès, l’edició d’enguany ha comptat amb el suport del col·lectiu “Cuina de l’Empordanet”, el qual aplega un ampli grup de professionals de la cuina i de la restauració de casa nostra, per tal d’aportar al “Parant taula” una nova mirada des de la gastronomia. En un mateix espai, doncs, s’han reunit dues de les tradicions més emblemàtiques de l’Empordanet: una gastronomia nostrada i de qualitat realitzada amb els excel·lents productes del territori, i un ofici tradicional i emblemàtic com el del ceramista, que cada dia es troba amb un millor estat de salut gràcies a la innovació i la recerca constant dels seus artesans.
El resultat, una proposta extraordinària i sense precedents: 20 vaixelles de 20 ceramistes diferents, per a 20 cuiners amb 20 propostes culinàries, cadascuna pensada i adaptada al seu recipient. Continent i contingut plegats formant un tot indestriable tot cercant l’excel·lència.
La marca Ceràmica de la Bisbal és un distintiu d’origen protegit a nivell europeu que individualitza, personalitza i reconeix els productes ceràmics elaborats a la Bisbal i als pobles del seu entorn. Aquesta marca, garant d’autenticitat, és gravada o marcada pels productors locals en qualsevol tipus de producte ceràmic (artístic i decoratiu, terrissa, rajoleria, material de bòbila, revestiments i paviments). Un Consell Regulador, integrat per representants municipals i empresarials, vetlla pel bon ús de la marca i pel foment de la qualitat dels productes emparats per aquest distintiu.
L’Associació de Ceramistes de la Bisbal és l’entitat que agrupa a les empreses subministradores i les manufactureres, als professionals de la ceràmica i als ceramistes amateurs, als col·leccionistes, als professors i als particulars que tenen com a nexe d’unió la ceràmica de la Bisbal i rodalies. El seu objectiu principal és promoure, coordinar i intensificar els esforços comuns per a l’estudi, la pràctica, la millora de la qualitat i la difusió de la ceràmica de casa nostra en l’àmbit comarcal, com en el nacional i l’internacional.
La Cuina de l’Empordanet és un col·lectiu gastronòmic que agrupa un ampli grup de professionals de la cuina i de la restauració que porta molts anys treballant en la difusió de la cuina del Baix Empordà. Es va crear el 1995 gràcies a l’impuls dels restauradors que organitzaven des del 1983 les mostres gastronòmiques de “la Cuina de l’Empordanet”. Des d’aleshores, treballen en la millora i la difusió de la cuina del nostre rodal; fonamentada en l’ús del producte de proximitat i de temporada, fusió entre el tradicional i l’avantguarda, sempre conservant les seves arrels culinàries.
L’edició 2019 del “Parant taula” ha vingut farcida de novetats: s’han cercat nous col·laboradors i s’han fet passos endavant per tal d’esdevenir l’autèntic espai de confluència entre la ceràmica i la gastronomia. Així, enguany, en el Terracotta Museu s’han reunit dues de les tradicions més representatives d’aquest país petit: un ofici tradicional i emblemàtic com el del ceramista, representat per l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i la marca Ceràmica de la Bisbal, i una gastronomia de qualitat realitzada amb els excel·lents productes del territori promoguda per la Cuina de l’Empordanet.
Annick Galimont (La Bisbal) / Mas dels Arcs (Palamós)
ArtLisette (Esclanyà, Begur) / Aquamare (Platja de Pals, Pals)
Bussoga (Sant Jordi Desvalls) / El Roser 2 (L’Escala)
Ceràmica Artesana La Mufla (La Bisbal) / Bo.TiC (Corçà)
Ceràmica Artesanal LB (Corçà) / Terrassa Terramar (Llafranc)
Ceràmica Artesanal Planas Marquès (Corçà) / Sa Cova (Platja d’Aro)
Ceràmica La Ponderosa (Corçà) / Aradi (Platja d’Aro)
Ceràmica Ley - Martin Ley (Peratallada) / La Blanca (Llafranc)
Ceràmica Pantaleu (Palau-Sator) / La Calèndula (Regencós)
Ceràmica Yuma (La Bisbal) / Aigua Blava (Fornells, Begur)
Ceràmiques Aparicio (Vulpellac) / La Plaça (Madremanya)
Ceràmiques Lluís Puigdemont (La Bisbal) / Godard (S’Agaró)
Estudi Ceràmic ba_Ro (Vulpellac) / Vicus (Pals)
Estudi Raventós (Vulpellac) / Es Portal (Pals)
Ferran Gallo (La Bisbal) / 1751 (Torrent)
LUR Ceràmica (La Bisbal) / Sa Punta (Platja de Pals, Begur)
Marta M. Hortet (Canapost) / La Xicra (Palafrugell)
Rulduà Ceràmica (La Bisbal) / Els Tinars (Llagostera)
Sampere (La Bisbal) / Casamar (Llafranc)
Vilà Clara Ceramistes (La Bisbal) / Aurum (Platja d’Aro)
Enllaços: Annick Galimont / Mas dels Arcs
Enllaços: ArtLisette / Aquamare
Enllaços: Bussoga / El Roser 2
Enllaços: Ceràmica Artesana La Mufla / Bo.TiC
Enllaços: Ceràmica Artesanal LB / Terrassa Terramar
Enllaços: Ceràmica Artesanal Planas Marquès / Sa Cova
Enllaços: Ceràmica La Ponderosa / Aradi
Enllaços: Ceràmica Ley - Martin Ley / La Blanca
Enllaços: Ceràmica Pantaleu / La Calèndula
Enllaços: Ceràmica Yuma / Aigua Blava
Enllaços: Ceràmiques Aparicio / La Plaça
Enllaços: Ceràmiques Lluís Puigdemont / Godard
Enllaços: Estudi Ceràmic ba_Ro / Vicus
Enllaços: Estudi Raventós / Es Portal
Enllaços: Ferran Gallo / 1751
Enllaços: LUR Ceràmica / Sa Punta
Enllaços: Marta M. Hortet / La Xicra
Enllaços: Rulduà Ceràmica / Els Tinars
Enllaços: Vilà Clara Ceramistes / Aurum
La publicació s'emmarca en la col·lecció Catàlegs del Terracotta Museu, una línia editorial pensada per a acompanyar i completar les mostres temporals de llarga durada instal·lades a la Sala d’Exposicions Temporals.
Cada volum és una publicació versàtil i en principi modesta –però en absolut renyida amb la cerca de l’excel·lència- que permet, a més d’acompanyar l’exposició de referència amb un escrit explicatiu i una relació i reproducció de les peces exhibides, mostrar altres aspectes menys coneguts, i no per això menys importants, del procés que envolta la creació d’una exposició i que sovint es deixen de banda, com ara el muntatge de la mostra, la instal·lació final, o la inauguració.
Els diferents volums de la col·lecció s'agrupen per mostrar la trajectòria expositiva del museu, el catàleg Parant taula 2019. Exposició col·lectiva de vaixelles forma part del II Llibre d'Exposicions.
Organització: Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal, Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, Associació de Ceramistes de la Bisbal
Coordinació: Xavier Rocas, Dani Sabater, Gemma Ribet
Textos: Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal
Fotografies: Jordi Geli, Lluís Català
Producció: Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal, Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, Associació de Ceramistes de la Bisbal
Disseny gràfic exposició: Glam Comunicació i Disseny
Imatges d’arxiu: Arxiu Municipal de Begur, Arxiu Municipal de Calonge, Arxiu Municipal de Palafrugell, Servei d’Arxiu Municipal de Palamós
Realització audiovisuals: 24 imatges x segon
Disseny catàleg: Pere Álvaro
Terracotta Museu vol expressar el seu agraïment a les persones que han ajudat a fer possible aquesta mostra, en especial al col·lectiu gastronòmic de La Cuina de l’Empordanet pel seu suport i implicació en l’esdeveniment, als ceramistes de la marca Ceràmica de la Bisbal i de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal per la seva col·laboració entusiasta, als arxius municipals de Begur, Calonge, Palafrugell i Palamós que ens han proporcionat les imatges d’antigues xefles i grans àpats, a la Brigada Municipal de la Bisbal d’Empordà pel seu ajut incondicional; i a tots els proveïdors que amb el seu bon fer han procurat pel muntatge de la mostra: Fusteria el Passeig, Dafan Pintors, Josep Agustí serraller, l’Aula Espai d’estudis, Empordanesa del Lloguer, Tèxtil Vidal Rius, Simbiosi retolació, Palahí Serveis gràfics, Fec so & llum, Gràfiques Trema.
Vaixelles a l’altura del plat. El Punt Avui, 19/09/2019 (enllaç).
La ceràmica i la gastronomia s'uneixen a la Bisbal. Diari de Girona, 19/09/2019 (enllaç).
Presentació de “Parant Taula” al Terracotta Museu de la Bisbal. Ràdio Capital, 19/09/2019 (enllaç).
“Parant Taula” uneix 20 ceramistes de la Bisbal amb els restaurants del col·lectiu Cuina de l’Empordanet. Revista del Baix Empordà, 19/09/2019 (enllaç).
Parant Taula: vaixelles bisbalenques guarnides amb cuina de l'Empordanet. TV3. Telenotícies comarques, 24/10/2019 (enllaç).
'Parant taula' reuneix 20 xefs i 20 ceramistes empordanesos al Museu de la Ceràmica. Televisió Costa Brava, 26/10/2019 (enllaç).
Parant taula al Terracotta Museu. Bonart, 25/10/2019 (enllaç).
Receptes delicioses sobre plats exclusius! La Xarxa, Connecti.cat, 25/10/2019 (enllaç).
Inauguració i degustació de l’exposició col·lectiva de vaixelles “Parant taula” al Terracotta Museu. Revista del Baix Empordà, 26/09/2019 (enllaç).
El Terracotta Museu publica el primer catàleg dels "Parant taula". Bonart, 09/01/2020 (enllaç).
La Bisbal presenta el catàleg de l'exposició «Parant Taula 2019». Diari de Girona, 12/01/2020 (enllaç).
Empordà Gastronòmic, Nº 13. Cuina i terrissa.