Paisatge. Pols d'argila

Pere Noguera

Del dg. 30.03.25 al dg. 26.10.25

Entrada lliure

 

Inauguració: diumenge 30 de març a les 12 h

Compartir

Pere Lloberas, en el pròleg de La Bisbal en la història i el record, afirmava que la identitat bisbalenca està profundament influenciada pel paisatge. Un llegat intangible —potser forjat pel clima, les pedres o els colors del territori— que, transmès generació rere generació, ha modelat una identitat particular, pròpia dels habitants del rodal. Una manera de ser i de fer compartida que, avui, és posada a prova per la globalització i la uniformització cultural.

Per contrarestar-ho, només ens queda exercitar la memòria col·lectiva; necessitem recordar constantment d’on venim i qui som per tal de mantenir i afermar el nostre sentit de pertinença. I en una població com la Bisbal, on la majoria dels seus habitants han crescut envoltats pel fum de les xemeneies i les olors de la terra i la fusta dels antics obradors i fàbriques de ceràmica, l’art de Pere Noguera esdevé una eina poderosa per aprofundir en aquesta identitat. A través d’un material tan arrelat a la nostra història com és l’argila, la seva obra ceràmica ens convida a redescobrir qui som i d’on venim, a partir de la creació d’un llenguatge expressiu capaç d’articular reflexions profundes sobre el temps, la memòria i el territori.


Influenciat per l’arte povera, el seu art reivindica l’ús de materials humils i tècniques senzilles per generar un llenguatge d’alt valor conceptual i poètic. Predisposat pel seu entorn més immediat, estableix un diàleg entre tradició i contemporaneïtat, projectant-se cap al futur sense perdre el vincle amb el passat, explorant els límits entre art i artesania, entre allò popular i allò sofisticat, i qüestionant els marges establerts.

Per al Museu, poder programar l’exposició “Paisatge. Pols d’argila” representa una gran oportunitat i una doble satisfacció. Oportunitat per reafirmar el nostre compromís amb l’art contemporani i els seus protagonistes i, de retruc, fer confiança en la creativitat de la ciutat i en els seus actors culturals. I satisfacció, per acollir no només l’obra d’un artista clau en la ceràmica catalana actual, sinó també per l’estreta relació que Noguera ha tingut amb el Museu, que va dirigir entre 1996 i 2007, i al qual va fer una donació de la seva obra artística –amb peces tant paradigmàtiques com la sèrie conceptual sobre el càntir o les instal·lacions “De la sordesa del laberint” i “Jardí de rajoles”, a més de la seva col·lecció personal d’atuells tradicionals de la Bisbal i utillatge de producció.

En temps de canvis accelerats, l’art de Noguera esdevé un testimoni de la nostra identitat i una resposta a la necessitat de preservar les arrels. Com deia Modest Prats a Homilies de Medinyà: “Sempre que he hagut de viure lluny del país, he pogut comprovar que el català és un animal que s’enyora. Tenim unes arrels fondes, clavades en una terra concreta”. I l’obra de Pere Noguera és, en essència, el reflex d’aquest sentiment: una connexió profunda amb el paisatge i la identitat, preservats a través de la seva mirada artística.

Xavier Rocas

 

Dijous
03
abr
 
 
Divendres
04
abr
 
 
Dissabte
05
abr
 
 
Diumenge
06
abr
 
 
Dimarts
08
abr
 
 
Activitats relacionades
Repàs flotant sobre l’aiguamoll. Terrera Vacamorta (Cruïlles), 7 de desembre de 1985. | © Isabel Cortès
Finalitzat
Actual
Inauguració «Paisatge. Pols d'argila», de Pere Noguera
Sala d'exposicions temporals
dg. 30.03.25 | 12:00 h
Activitats